Lumen vs. Watt

Mit jelent az, hogy egy izzó fényárama 600 Lumen?

A Lumenekben mért fényáram tulajdonképpen azt mutatja, hogy a fényt az adott fényforrás milyen intenzitással sugározza szét a térbe, azaz a kisugárzott fény mennyiségét. (A pontos fizikai meghatározás szerint „1 lumen az a fényáram, amelyet az 1 kandela fényerősségű, minden irányban egyenletesen sugárzó, pontszerű fényforrás 1 szteradián térszögbe sugároz”. Huhhh! ) A lényeg, hogy minél nagyobb a fényárama egy fényforrásnak, annál intenzívebbnek, annál „fényesebbnek” érezzük annak fényét.

Míg korábban, a hagyományos villanykörték esetében a teljesítményük – tehát az, hogy „hány wattos” az izzó – többé-kevésbé pontos összehasonlítási alapot jelentett arra vonatkozóan, hogy milyen „erős” a fénye, a korszerű LED fényforrások esetében ez már nem így van. E modern világító eszközök legfontosabb mutatószáma az általuk kisugárzott fényáram, amit Lumenben adnak meg, míg a Wattokban megadott teljesítményük csak arra utal, hogy milyen elektromos teljesítményre van szükségük a működéshez.. A jó minőségű, korszerű világító eszközök minőségét tehát az határozza meg, hogy adott teljesítmény („Watt”) mellett milyen intenzitással világítanak („Lumen”).

Hasznos tanács: Izzók vásárlásakor törekedjünk minél kisebb teljesítmény mellett (minél kevesebb „Watt-szám”), minél nagyobb fényáramú („minél nagyobb Lumen-számú”) fényforrást választani, mert ez az arány az egyik legfontosabb minőségi mutató. Az alábbi táblázat – tájékoztató jelleggel – azt mutatja, hogy milyen fényáramú kompakt fénycsővel milyen teljesítményű hagyományos izzót tudunk kiváltani:

 

Lámpatípus Melegítésre felhasznált energia Világításra felhasznált energia Élettartam                    (óra)
Normál izzó 95% 5% 1000
Halogén lámpa 93% 7% 2000
IRC-halogén lámpa 91% 9% 4000
Kompakt fénycső 75% 25% 6000-12000
Fénycső 7% 29% 12000-42000
LED 5-15% 85%-95% 50000

Copyright 2012. QualityJoomlaTemplates.