Betiltották a villanykörtéket

2013 januárjától már negyvenes izzót sem lehet forgalomba hozni Magyarországon. Nagy kérdés ugyanakkor, milyen alternatívát jelentenek a ledes villanykörték, illetve, melyiknek a fényereje egyezik meg a hagyományos 100-as, 60-as, illetve 40-es fényforrások fényerejével.

Az Európai Unió döntése értelmében szeptember elsejétől nem gyártanak már 40-es izzót sem az unió országaiban. Mint ismert, 2008-ban elsőként a 100-as égők, majd a 60-as izzók jutottak ugyanerre a sorsra. Most viszont végleg befellegzett a hagyományos villanykörtéknek. A bolti készletek kifogytával már 40-es égőt is hiába keres majd a boltokban az, aki ragaszkodik a hagyományos villanykörtéhez. Az Ecodesign direktíva szerint a megszokott villanykörtéket azért kell eltüntetni, mert a bennük felhasznált energiának csak 5 százalékából lesz fény, a többit hő formájában adják le, jelentősen növelve a környezeti lábnyomot, ezért ledes égőkre kell őket cserélni.

Magyarországon is évek óta szeptemberre esik a hagyományos fényforrások kivonása a kiskereskedelmi forgalomból. A Napi Gazdaság értesülései szerint így a százas és a hatvanas égők után jövő év januárjától már negyvenest sem lehet majd forgalomba hozni − elvileg. Gyakorlatilag azonban még a hatvanas körtékből is van még forgalomban, a kiskereskedők ugyanis jókora készleteket halmoztak fel még a tiltást megelőzően - készülve a csillapíthatatlan fogyasztói igényekre.

Előbb utóbb ugyanakkor végleg elfogynak a hagyományos fényforrások, s helyüket átveszik az ledes égők hada. Nagy kérdés ugyanakkor, mi alapján válasszon izzót az, aki már hozzászokott a régi kategóriákhoz. A válasz egyszerű: a fényáram egysége, vagyis a lumen (lm) alapján. A boltokban kapaható izzók csomagolásán ugyanis többnyire megtalálható a fényáram egysége is. Felmerül természetesen a kérdés, hogyan viszonyul a hagyományos izzók fényereje a lumennel jelölt izzókéhoz.16599_villanykorte2.jpg
Egy fényforrás annál gazdaságosabb, minél több lumen fényáramot sugároz a hevítésére fordított wattonként. A hagyományos 100 wattos villanykörte összesen 1380 lm fényáramot bocsájt ki, tehát 13,8 lm/w-al dolgozik. 

A ledes izzók beszerzése természetesen általában kicsit drágább. Nem szabad ugyanakkor megfeledkezni arról, hogy az élettartamuk viszont jóval hosszabb (50X). Arról nem is beszélve, hogy a ledes izzók által kibocsájtott fény jóval barátságosabb - jóval kevésbé melegítik fel a környezetüket, mint hagyományos társaik16599_villanykorte3.jpg
Hamarosan tehát nem lehet majd hagyományos izzókat vásárolni, akadnak ugyanakkor kiskapuk a EU-direktívában. A Napi Gazdaság korábbi írása felhívja ugyanis a figyelmet, hogy az előírás csak a "háztartási célú" hagyományos villanyégőkre vonatkozik, a speciális területeken használtakra nem, sőt rögzíti is, hogy ilyeneket továbbra is tarthatnak a kereskedők. Ezeket az izzókat jellemzően ipari létesítményekben, építkezéseknél alkalmazzák, de kertekben, szaunákban is szokták ezeket az erősebben megmunkált, ütésállóbb darabokat telepíteni. Beszerzésük sem okozhat gondot. Bár tény, hogy a sarki boltban nem feltétlenül fordulnak elő, azonban a nagyobb áruházakban, vagy webshopokban többnyire elérhetőek.

Copyright 2012. QualityJoomlaTemplates.